Saturday, October 17, 2009

Ramai wanita Indonesia mahu jadi amah

PETALING JAYA: “Ratusan wanita Indonesia sanggup bekerja di Malaysia sebagai pembantu rumah kerana mereka mendengar banyak perkara baik mengenainya daripada rakan dan saudara yang bekerja di sini,” kata anggota kanan sebuah kesatuan sekerja Indonesia.

Bendahari Agung Persekutuan Kesatuan Sekerja Indonesia (CITU), Aishah Teisir Abdat, berkata bagaimanapun amat sukar bagi mereka untuk datang ke Malaysia secara sah disebabkan masalah ‘birokrasi’ di Indonesia.

“Wanita berkenaan perlu melalui tujuh agensi atau pihak berkuasa, bermula ketua kampung sehingga ke daerah dan pegawai bahagian serta ejen sehingga ke peringkat pusat sebelum mereka mendapat kelulusan,” katanya dalam temubual di luar Persidangan Serantau Persekutuan Kesatuan Sekerja Antarabangsa (Asia Pasifik) mengenai pekerja domestik di sini, semalam.

Beliau berkata oleh kerana amat sukar dan mahal untuk mendapat kelulusan secara rasmi, ramai wanita cuba merebut peluang untuk memasuki Malaysia secara tidak sah untuk bekerja sebagai pembantu rumah.

“Disebabkan status mereka sebagai pekerja tanpa izin, mereka terdedah kepada penganiayaan yang dilakukan majikan yang tidak bertanggungjawab,” tambahnya.

Beliau berkata masalah pembantu rumah yang dianiaya adalah ‘fenomena biasa’ di semua negara di seluruh dunia disebabkan bentuk pekerjaan itu sendiri.

“Jadi adalah salah untuk mengatakan penganiayaan terhadap pembantu rumah hanya berlaku di Malaysia,” tambahnya. - Harian Metro

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...