Wednesday, October 28, 2009

Ops Seleratahan 22 PATI

JOHOR BAHRU 27 Okt. - Seramai 22 pendatang asing tanpa izin (PATI) termasuk 15 wanita ditahan dalam Ops Selera di beberapa lokasi berbeza di sekitar bandar raya ini, malam semalam hingga awal pagi ini.

Dalam operasi oleh Jabatan Imigresen negeri bermula kira-kira pukul 8 malam hingga 3 pagi itu, kesemua mereka ditahan kerana melakukan pelbagai kesalahan termasuk tinggal melebihi tempoh di bawah Akta Imigresen 1959/63.

Timbalan Penolong Pengarah Penguat Kuasa Imigresen negeri, Nor Shahidah Zolkifly berkata, dalam operasi di sebuah restoran di Danga Baya, pihaknya menahan empat lelaki warga Bangladesh.

"Selepas itu, 12 PATI termasuk 10 wanita dari Myanmar, India dan Vietnam ditahan di kawasan Taman Setia Indah," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam operasi itu juga, beliau menambah, seorang lelaki dan lima wanita warga India pula ditahan di kawasan Taman Setia Purnama, di sini.

"Kesemua yang ditahan berusia antara 17 dan 51 tahun serta disiasat mengikut Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal melebihi tempoh ditetapkan," katanya.

Nor Shahidah berkata, kesemua yang ditahan kini ditempatkan di Depot Imigresen Pekan Nanas, Pontian, dekat sini untuk siasatan lanjut.

"Pihak kami akan terus menggiatkan usaha termasuk memperbanyakkan lagi operasi bagi menangkap PATI," katanya.

Beliau berkata, operasi berkenaan disertai oleh seramai 19 anggota dari Bahagian Penguatkuasaan Jabatan Imigresen negeri. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...