Sunday, October 4, 2009

MTUC: tetapkan garis panduan bagi pengambilan pengawal keselamatan

PETALING JAYA 4 Okt — Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC)hari ini meminta kerajaan merangka garis panduan yang komprehensif berhubung pengambilan pengawal keselamatan bagi memastikan keselamatan mereka dan orang yang dilindungi.

Naib Presidennya, A.Balasubramaniam berkata pada masa ini selain daripada institusi kewangan dan bank, kebanyakan daripada institusi terutama industri kecil dan sederhana (IKS) menggajikan pesara yang telah berusia tanpa sebarang latihan sebagai pengawal.

Yang lebih buruknya ialah pengawal kselamatan ini hanya dibekalkan dengan wisel, cota dan lampu suluh yang hanya memberikan sedikit perlindungan atau tanpa perlindungan, katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Balasubramainiam berkata MTUC sangat prihatin dengan keadaan itu memandangkan banyak pengawal keselamatan terbunuh ketika menjalankan tugas sewaktu kejadian rompakan bersenjata.

“Baru-baru ini seorang pengawal keselamatan berumur 43 tahun terbunuh dalam satu percubaan merompak di Kapar, Klang dan bulan lepas seorang lagi maut di Telok Gong, Klang.

“Dalam kedua-dua kes ini, adalah didapati bahawa pengawal keselamatan ini tidak dilengkapkan peralatan secukupnya bagi melindungi diri mereka,” katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...