Wednesday, October 21, 2009

Iskandar Malaysia laksana 6 inisiatif tenaga kerja

JOHOR BAHRU 20 Okt. - Iskandar Malaysia akan melaksanakan enam inisiatif termasuk pembangunan modal insan dan tenaga kerja berkemahiran tinggi bagi menyokong pertumbuhan ekonomi di wilayah pembangunan berkenaan.

Menteri Besar, Datuk Abdul Ghani Othman berkata, semua inisiatif itu bagi memastikan Johor mempunyai bekalan pekerja berkemahiran dan berpengetahuan yang mencukupi bagi Iskandar Malaysia dalam tempoh 15 tahun akan datang.

"Inisiatif itu termasuk dalam Rangka Tindakan Pembangunan Iskandar Malaysia dan jika kesemuanya berkesan maka kita akan lihat bekalan tenaga kerja di Iskandar Malaysia datang dari seluruh dunia termasuk juga pekerja tempatan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Program Pembangunan dan Penilaian Kepimpinan Graduan Iskandar Malaysia (IMGLAD) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran negeri, Datuk Maulizan Bujang; Pengerusi Sumber Manusia negeri, M. Asojan dan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA), Harun Johari.

Hadir sama ialah Pemangku Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof. Dr. Mohd. Azraai Kassim dan Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan UTM Iskandar Malaysia (IMREC), Prof. Dr. Sr. Abdul Ghani Khalid.

Pada majlis itu, Abdul Ghani menyampaikan sijil kepada tenaga pengajar IMREC yang akan melatih sebanyak 300 graduan pelbagai universiti mengenai kemahiran insaniah selama sembilan bulan.

Abdul Ghani berkata, IMGLAD adalah salah satu daripada enam inisiatif berkenaan bagi memastikan graduan mempunyai kemahiran insaniah sebagai tambahan kepada kelulusan akademik dalam ijazah masing-masing.

Menurutnya, kemahiran insaniah itu seperti berkomunikasi, berinisiatif tinggi, bekerja secara berkumpulan, kepimpinan dan pentadbiran.

"Pelajar akan dilatih selama tiga bulan oleh IMGLAD dan kemudian menerima latihan sambil bekerja dengan 120 majikan dalam pelbagai bidang," jelasnya.

Beliau berkata, latihan tersebut diadakan menggunakan modul Kepimpinan Deloitte yang berpusat di London yang terbukti berkesan memberi kemahiran insaniah kepada para siswazah.

Selain IMGLAD, Abdul Ghani memberitahu, inisiatif lain ialah Pusat Sehenti JobsMalaysia yang berperanan untuk memadankan kekosongan jawatan dengan tenaga kerja dalam pasaran kerja Iskandar Malaysia.

Menurutnya, ia akan membuat kajian pasaran kerja termasuk mengisi sebarang kekurangan bekalan tenaga manusia bagi memastikan pembangunan berjalan lancar.

"Inisiatif lain ialah dua program keusahawanan termasuk satu untuk industri kecil dan sederhana, program pra pengambilan pekerja dan kemahiran pembinaan dalam semua peringkat untuk rakyat tempatan," jelasnya.

Beliau berkata, inisiatif seterusnya adalah dalam bidang pembuatan dan perkhidmatan yang akan dilaksanakan dalam tempoh 15 tahun.

Sementara itu, seorang graduan Universiti Teknologi Mara (UiTM), Azura Salleh, 24, yang mengikuti program tersebut berkata, ia diharap dapat membantunya meningkatkan lagi kemahiran kendiri untuk keperluan pasaran kerja.

"Ia merupakan kemahiran tambahan yang perlu dikuasai kerana saingan pasaran kerja pada waktu ini amat sengit," kata graduan Ijazah Sarjana Muda Perkhidmatan Pelanggan yang berasal dari Batu Pahat itu.

Graduan Kejuruteraan Elektrik Universiti Illinois, Amerika Syarikat, Ansori Razali, 23, berkata, kemahiran itu akan meningkatkan peluang dan prospek kerja selain menambah pengalaman dan pengetahuan.

"Selain dapat memastikan peluang kerja, IMGLAD akan mendedahkan saya pada kemahiran baru iaitu insaniah yang tiada dalam sijil," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...