Wednesday, October 14, 2009

Ejen, pembantu rumah berpakat tipu majikan

KUALA LUMPUR: Dengan menabur janji manis, seorang wanita bergerak aktif membekalkan pembantu rumah secara haram sebelum menipu pelanggan dengan ‘mencuri’ kembali pembantu terbabit di rumah majikan.

Difahamkan, wanita licik berusia 40-an berkenaan ‘melatih’ dan berpakat dengan pembantu rumah dibekalkan untuk ‘berlakon’ kononnya mereka sakit dan tidak mampu bekerja lagi yang menyebabkan majikan akan mengembalikan semula pembantu rumah terbabit.

Dalam kejadian terbaru, seorang penyelia akaun kerugian kira-kira RM5,600 selepas terpengaruh dengan janji manis dan harga yang ditawarkan bagi mendapatkan khidmat pembantu rumah daripada wanita terbabit.

Malah, sepanjang tempoh setahun, mangsa bertukar tiga pembantu rumah kerana masing-masing mempunyai masalah dan ‘diambil’ semula wanita itu.

Menurut mangsa dikenali sebagai Dhalan, 40-an, dia mengenali wanita itu melalui rakannya, tahun lalu.

“Perwatakannya baik dan gaya percakapannya amat meyakinkan. Selepas membuat perbincangan, wanita berkenaan meminta saya menyerahkan RM3,600 bagi mendapatkan pembantu rumah sementara.

“Jika berminat mengambil pembantu rumah sementara itu, saya perlu membayar sejumlah wang lagi bagi memproses permit dan dokumen,” katanya.

Dhalan berkata, sebulan selepas membuat pembayaran, dia diperkenalkan kepada pembantu rumah yang dikenali sebagai Yini berusia 40-an di rumah wanita berkenaan di Petaling Jaya.

“Namun, selepas dua minggu bekerja, pembantu terbabit memaklumkan yang dia sakit dan enggan bekerja lagi,” katanya.

Katanya, wanita itu memintanya membayar RM2,000 sebelum dia mendapat seorang lagi pembantu rumah dikenali Yati.

“Sebulan selepas itu, sekali lagi pembantu rumah sementara itu mengadu sakit dan meminta saya menghubungi wanita terbabit.

“Wanita terbabit memperkenalkan saya kepada seorang lagi pembantu rumah sementara, namun perkara sama berlaku,” katanya. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...