Wednesday, October 28, 2009

7 warga asing samun kilang beras


Amer Awal (kiri) melihat kampit-kampit beras yang dijumpai semula di kawasan pengumpulan barangan kitar semula di Jalan Kempas Lama, Johor Bahru, semalam.

JOHOR BAHRU 27 Okt. - Tujuh lelaki warga asing bertindak melarikan lima buah lori mengandungi 50 tan beras bernilai RM200,000 dalam rompakan nekad di sebuah kilang beras di Kawasan Perindustrian Senai, Seelong di sini, Ahad lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, Datuk Amer Awal berkata, kejadian berlaku kira-kira pukul 11.15 malam membabitkan sekumpulan penjenayah yang bersenjatakan parang dan kayu.

Katanya, siasatan mendapati kesemua mereka telah memanjat pagar kilang berkenaan sebelum mengikat kedua-dua pengawal kilang berkenaan.

"Sejurus menerima maklumat itu, kami telah menubuhkan satu pasukan khas dari Ibu Pejabat Polis Daerah Kulaijaya dan menemui sebuah lori membawa 10 tan beras tersebut.

"Kenderaan itu ditemui di persimpangan Jalan Seelong-Kempas, kira-kira 20 minit selepas kejadian," katanya pada sidang akhbar di Balai Polis Kempas, di sini hari ini.

Amer berkata, kira-kira tiga jam selepas itu, polis menemui empat buah lori beras kosong yang ditinggalkan di tepi jalan Lebuh Raya Pasir Gudang.

Katanya, hasil maklumat awam, polis kemudian menyerbu sebuah gudang kosong di Batu 8, Jalan Skudai, Off Jalan Kempas Lama, pada pukul 12.10 tengah malam tadi.

"Hasil pemeriksaan, polis menemui semula sebahagian beras yang disamun, bernilai kira-kira RM150,000.

"Tiada penghuni di gudang itu ketika serbuan dan pemeriksaan mendapati kesemua beras tersebut cuba dibungkus semula ke dalam bungkusan yang lebih besar bagi mengelirukan pihak berkuasa," katanya.

Beliau berkata, pihaknya kini memburu ketujuh-tujuh suspek warga asing berusia antara 20 dan 35 tahun itu, dipercayai kumpulan sama yang menyamun beras di stor Padiberas Nasional Bhd. (Bernas) di Taman Kota Puteri, Masai, dekat sini tahun lalu.

"Dipercayai ada sebahagian baki beras belum ditemui polis dan kita menasihatkan orang ramai ataupun kedai runcit yang didatangi individu yang menawarkan penjualan beras dengan harga yang rendah supaya segera menghubungi polis," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...