Friday, September 18, 2009

PGM Sabah catat 1,064 tangkapan

KOTA KINABALU 17 Sept. - Pasukan Gerakan Marin (PGM) Sabah menangkap seramai 1,064 individu yang terlibat dalam pelbagai kesalahan di perairan negeri sepanjang tempoh lapan bulan pertama tahun ini.

Komander PGM Wilayah 4 Sabah, Asisten Komisioner Abdul Manaf Othman berkata, kebanyakan kes yang direkodkan melibatkan kesalahan Ordinan Perkapalan Saudagar, Akta Imigresen, Akta Kastam dan Akta Perikanan.

"Sepanjang tahun lalu, keseluruhan kes yang kita rekodkan ialah sebanyak 1,482 kes. Bagi tahun ini setakat Ogos, kita telah merekodkan 1,064 kes yang melibatkan pelbagai kesalahan.

"Bagaimanapun, memandangkan Sabah mempunyai kawasan perairan yang luas kes yang paling banyak direkodkan melibatkan Ordinan Perkapalan Saudagar sebanyak 447 kes diikuti dengan Akta Imigresen sebanyak 221 kes," katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Menurut beliau, sebanyak 109 kes lagi telah direkodkan melibatkan Akta Perikanan dan 37 kes melibatkan Akta Polis.

Dalam pada itu, beliau berkata, dengan pemantauan yang berterusan dan kelengkapan yang ada pihaknya yakin dapat mengawal keselamatan perairan dengan baik.

Tambahnya, dengan kehadiran bot laju baru jenis 'Watercat M14' yang diperoleh pada Julai lalu, PGM juga yakin dapat menjalankan tugasnya dengan lebih berkesan.

Abdul Manaf memberitahu, sejak bot laju yang boleh memecut selaju 40 knot itu berada di negeri ini, pihaknya telah berjaya membuat rampasan melebihi RM1 juta.

Sementara itu, katanya, PGM akan terus menjalankan pemantauan dan kawalan seperti biasa pada musim perayaan bagi meningkatkan keselamatan perairan negeri.

Justeru, katanya, beliau berharap orang ramai akan terus bekerjasama memberikan maklumat kepada pihak polis mengenai kegiatan jenayah yang berlaku. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...