Friday, September 18, 2009

Malaysia tumpuan pelabur baru

KUALA LUMPUR 17 Sept. - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Malaysia secara agresif telah melaksanakan beberapa polisi yang berjaya menguatkan persaingan negara di peringkat global.

Perdana Menteri berkata, antaranya ialah langkah kerajaan memperkenalkan liberalisasi dalam sektor tertentu yang bertujuan menarik lebih ramai pelabur asing supaya terus menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara.

Dalam masa sama, beliau yakin ia dapat mengekalkan momentum persaingan negara di peringkat global.

''Saya amat gembira dengan pengiktirafan yang diberi oleh rakan niaga kita iaitu United Kingdom (UK) bahawa Malaysia destinasi tumpuan bagi pelabur baru luar negara.

''Kita sebenarnya melakukan satu lonjakan sebaik saja kita memperkenalkan polisi lebih terbuka yang secara khususnya dalam sektor perkhidmatan kewangan,'' katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan yang dikeluarkan UK Trade & Investment (UKTI) di sini hari ini.

UKTI merupakan salah sebuah organisasi kerajaan UK yang berperanan membantu syarikat-syarikat negara itu untuk berjaya di peringkat ekonomi global.

Berdasarkan laporan itu, UKTI mengenal pasti Malaysia sebagai salah sebuah negara yang menjadi tumpuan kepada pelabur antarabangsa.

Malaysia kini berada pada kedudukan kelima dalam konteks negara yang menjadi tumpuan pelabur berbanding tempat ke-13 tahun lalu.

Dalam pada itu, Najib berkata, apa yang dicapai Malaysia turut disokong tenaga kerja yang berbakat serta berbilang bangsa.

''Ini antara pemangkin usaha kita melakukan pembaharuan kepada struktur ekonomi negara selain komitmen kerajaan mempertahankan kedaulatan undang-undang negara.

''Apa yang penting saya yakin dengan kemampuan Malaysia untuk muncul sebagai pesaing utama di peringkat ekonomi global dan sekali gus muncul sebagai destinasi utama bagi pelabur antarabangsa," katanya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...