Wednesday, September 2, 2009

KL, Jakarta setuju amah cuti sehari seminggu

KUALA LUMPUR: Malaysia dan Indonesia bersetuju membenarkan pembantu rumah Indonesia diberi cuti sehari dalam seminggu dan mereka juga dibenarkan menyimpan pasport sendiri semasa berada di negara ini.

Kementerian Dalam Negeri (KDN), dalam kenyataan hari ini, menyatakan keputusan itu dicapai pada mesyuarat ketiga Jawatankuasa Kerja bagi Pengambilan dan Penempatan Pembantu Rumah Indonesia yang diadakan di sini pada 20 Ogos lalu.

Delegasi Malaysia ke mesyuarat itu diketuai Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Mahmood Adam.

Mesyuarat jawatankuasa itu juga bersetuju bahawa penguatkuasaan cuti tersebut selepas Akta Kerja 1955 dipinda.

"Mesyuarat itu juga bersetuju pembantu rumah yang melarikan diri daripada majikan, pas lawatan kerja sementaranya akan dibatalkan serta merta dan mereka tidak dibenarkan masuk semula ke Malaysia bagi tujuan pekerjaan.

"Mesyuarat itu juga telah bersetuju dengan kadar julat gaji bagi gaji pembantu rumah Indonesia di mana kadar permulaan akan ditentukan oleh pasaran harga tempatan di Malaysia," menurut kenyataan itu.

Mesyuarat Keempat Jawatankuasa Kerja bagi Pengambilan dan Penempatan Pembantu Rumah Indonesia akan diadakan di Jakarta, Indonesia Sabtu ini dan antara isu utama yang bakal dibincangkan adalah mengenai penetapan struktur harga.

Isu struktur harga ini masih lagi tertunggak sejak Mesyuarat Kedua Jawatankuasa Kerja pada 2007 berikutan kegagalan pihak berkuasa Indonesia untuk mengemukakan struktur harga baru bagi pertimbangan Malaysia.

Sementara itu, Kerajaan Indonesia sejak 25 Jun lalu telah membekukan buat sementara penghantaran pembantu rumah ke Malaysia berikutan aduan bahawa golongan itu didera oleh majikan mereka.

Berikutan itu, pegawai dari kedua-dua negara bermesyuarat dan mencapai persetujuan awal berhubung beberapa isu seperti memberikan cuti sehari dalam seminggu dan perlindungan insurans. - Berita Harian

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...