Tuesday, August 25, 2009

Rebut 24,937 kerja kosong

KUALA LUMPUR 24 Ogos - Golongan penganggur disaran merebut 24,937 kekosongan jawatan dalam 80 sektor yang ditawarkan oleh Jabatan Tenaga Kerja (JTK) tahun ini.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam berkata, kekosongan jawatan itu melibatkan sektor informasi, teknologi dan komunikasi, elektrik dan elektronik, pengangkutan serta perubatan.

"Kami akan mengeluarkan iklan berhubung kekosongan tersebut di media massa termasuk media cetak dan elektronik mulai esok hingga 17 September ini.

"Pihak yang berminat boleh mengisi borang yang disediakan dalam surat khabar dan hantar kepada JTK secepat mungkin,'' katanya pada sidang akhbar selepas melancarkan Kempen Pekerjaan Kebangsaan anjuran (JTK) di sini hari ini.

Dalam hubungan itu kata beliau, kerajaan telah membelanjakan kira-kira RM400 juta bagi membantu meringankan beban mereka yang kehilangan pekerjaan.

"Kerajaan berusaha untuk membuat yang terbaik kepada masyarakat, maka kami berharap orang ramai jangan hanya mengadu bahawa kerajaan tidak berbuat apa-apa demi menyelesaikan masalah pengangguran,'' katanya.

Menurutnya, sebelum ini kerajaan pernah menawarkan 36,000 kekosongan pekerjaan tetapi hanya kira-kira 13,000 telah diisi dalam tempoh tiga hingga enam bulan.

"Mereka yang mengisi 13,000 kekosongan itu adalah graduan (3,888), belia (4,200) dan orang yang telah diberhentikan kerja (5,162),'' jelasnya. - Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...