Wednesday, August 19, 2009

Manipulasi ejen punca kos pembantu rumah tinggi - Muhyiddin

KUALA LUMPUR 18 Ogos - Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kewujudan manipulasi di kalangan ejen telah menyebabkan kos mendapatkan pembantu rumah asing di Malaysia semakin tinggi dan membebankan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, perkara itu tidak akan dibiarkan kerana ia mengakibatkan rakyat dibebani dengan bayaran yang mahal bagi perkhidmatan itu.

Beliau berkata, di peringkat ini kerajaan meneliti secara keseluruhan proses pengambilan pembantu asing supaya ia lebih memberi keadilan kepada semua pihak.

"Kerajaan sedar terhadap apa yang berlaku dalam industri ini (pembantu rumah) dan semua ini adalah akibat daripada manipulasi yang dilakukan oleh pihak ejen.

"Sehubungan itu kerajaan kini sedang meneliti pendekatan terbaik," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan peserta Sidang Kemuncak Wanita 2009 dalam sesi dialog di Pusat Konvensyen Sime Darby di sini hari ini.

Menjawab satu soalan lain, Muhyiddin berkata, Malaysia telah menghantar laporan mengenai isu berkaitan pembantu rumah asing kepada kerajaan Indonesia.

Bagaimanapun, katanya, pihak republik tersebut belum menghantar sebarang jawapan.

"Sebelum ini kita dan Indonesia ada mengadakan pertemuan berhubung isu pembantu rumah Indonesia dan kita telah menghantar satu laporan mengenai isu itu kepada kerajaan republik itu baru-baru ini.

"Namun begitu kita belum menerima sebarang jawapan daripada mereka," katanya.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata, pembantu rumah yang diambil bekerja juga seharusnya mempunyai kelayakan serta kemahiran tertentu supaya mereka faham mengenai tugas serta tanggungjawab yang diberikan. - Utusan Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...