Saturday, August 1, 2009

32,221 dapat pekerjaan - TPM

KUALA LUMPUR 31 Julai - Pelbagai inisiatif yang diambil oleh kerajaan sejak awal tahun ini berjaya membantu seramai 32,221 rakyat negara ini mendapat pekerjaan, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, kerajaan melalui Kementerian Sumber Manusia telah memperkenalkan beberapa inisiatif utama untuk membantu rakyat mendapat pekerjaan termasuk Program Latihan dan Penempatan Semula serta penubuhan Pusat JobsMalaysia di seluruh negara.

"Sehingga Rabu lalu, kerajaan meluluskan sebanyak 31,484 peluang latihan di bawah Program Latihan dan Penempatan Semula. Ini bermakna, lebih 31,000 peluang pekerjaan menanti untuk direbut oleh orang ramai.

"Setakat ini, sejumlah 11,368 pelatih yang terdiri daripada pekerja yang diberhentikan, siswazah dan belia menganggur serta peserta daripada program penciptaan kerja yang lain sedang menjalani latihan di bawah Program Latihan dan Penempatan Semula," katanya.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian dalam ucapan perasmian Karnival Kerjaya Antarabangsa 2009 (ICC '09) di Pusat Pameran Mid Valley di sini hari ini.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

ICC '09 anjuran Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dengan tema 'Peluang-peluang Global untuk Tenaga Kerja Kompetitif' itu berlangsung selama tiga hari.

Muhyiddin berkata, kerajaan yang sentiasa mahu rakyat didahulukan mempunyai tanggungjawab besar untuk membantu mengurangkan beban mereka ketika tempoh sukar pada masa ini.

"Mereka yang terjejas teruk berikutan krisis ekonomi dunia ialah golongan pekerja terutama yang telah diberhentikan dan pencari-pencari kerja baru. Kita mahu membantu mereka mendapat pekerjaan," katanya.

Menurut beliau, Malaysia harus membangunkan modal insan yang bersifat kompetitif, kreatif, inovatif dan holistik dalam memacu pertumbuhan ekonomi negara ke arah berasaskan pengetahuan.

"Sehubungan itu, sistem pendidikan yang memberi penekanan kepada budaya inovasi dan kreativiti adalah prasyarat utama untuk kita mencapai matlamat tersebut dengan berjaya," katanya.

"Dunia hari ini tidak lagi mengamalkan model lama yang mana pekerjaan 'diberi' dan 'sedia ada' untuk mereka.

"Justeru, sangat mustahak bagi para siswazah mengambil inisiatif untuk memahami permintaan pasaran kerja sekarang kerana pelbagai pihak menaruh harapan tinggi terhadap mereka," ujarnya.

Sehubungan itu, katanya, terdapat keperluan untuk menjalin aspirasi pembangunan kerjaya antara golongan siswazah dan para profesional di seluruh dunia dengan permintaan sumber manusia dalam pasaran kerja antarabangsa. - Utusan Malaysia.

BERITA LAIN :

- 4 penjenayah warga Vietnam tumpas
- 1,099 PATI ditahan di NS hingga Julai
- 12 nelayan warga Indonesia ditahan
- Tidak memilih kerja : Hisham ketua chef hotel
- Semakin ramai lelaki ceburi bidang masakan
- Swasta diminta bantu majukan pendidikan
- Warga Aceh edar dadah dihukum gantung
- ENGLISH : Subra: More vacancies than retrenched workers
- Restaurant offers ‘flesh’ on the menu, nine women arrested

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...